Vaša príležitosť ovplyvniť budúcnosť grantov EHP a Nórska

16.9.2024

Granty EHP a Nórska, financované Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom, zohrávajú kľúčovú úlohu pri podpore sociálnej a hospodárskej rovnosti v Európe a zároveň posilňujú väzby medzi darcovskými krajinami a 15 prijímajúcimi členskými štátmi EÚ. S plánovaním začiatku nového obdobia financovania na roky 2021 – 2028 by sme vás radi prizvali k verejnej konzultácii o návrhu tzv. Blue book, základného dokumentu, v ktorom sú načrtnuté priority a programové oblasti na toto obdobie financovania.

Granty EHP a Nórska
Granty EHP a Nórska sú určené na zníženie sociálnych a hospodárskych rozdielov v Európe a na posilnenie spolupráce medzi darcovskými a prijímajúcimi štátmi. Pre nové obdobie financovania, ktoré sa riadi dohodou o finančnom mechanizme s EÚ na roky 2021 – 2028, bude vyčlenených cca 3,268 miliardy EUR na podporu troch kľúčových tematických priorít:

  • Európska ekologická transformácia,
  • Demokracia, právny štát a ľudské práva,
  • Sociálne začlenenie a odolnosť

Na podporu týchto priorít bude vytvorených 15 programových oblastí a tri špecializované fondy.

Tieto programové oblasti a fondy sa budú zameriavať na riešenie spoločných európskych výziev, podporu inovácií a projektov s pozitívnym dopadom. Toto obdobie financovania bude zahŕňať aj príspevok na projekty zamerané na riešenie výziev vyplývajúcich z ruskej invázie na Ukrajinu.

Okrem toho, granty EHP a Nórska poskytujú jedinečnú príležitosť na vytváranie partnerstiev medzi subjektmi z prijímajúcich štátov a partnermi na Islande, v Lichtenštajnsku a Nórsku, ktoré sa zameriavajú na spoločné európske výzvy. Zvyšujú medzinárodné skúsenosti a siete, podporujú prístup k novým poznatkom, odborným znalostiam a zariadeniam, podporujú inovácie a vytvárajú fóra pre rozvoj spolupráce.

Prečo je váš príspevok dôležitý
V návrhu Blue book sú uvedené ciele a prístupy pre jednotlivé oblasti programu, pričom sú špecifikované oblasti oprávnené na podporu. Tvorcovia Blue book, sa domnievajú, že potenciálni prijímatelia grantov, potenciálni finanční správcovia grantov a ďalšie zainteresované strany by mohli mať cenné príspevky/návrhy/poznámky k tejto príručke.

Táto výzva preto ponúka zainteresovaným stranám príležitosť poskytnúť svoje pripomienky k aktuálnemu zneniu Blue book pred jej konečným zverejnením.

Účasťou na konzultácii môžete pomôcť formovať smerovanie grantov EHP a Nórska a zabezpečiť, aby účinne riešili najnaliehavejšie výzvy a príležitosti v celej Európe.

Návrh Blue book nájdete na strane 4 tohto prieskumu.

Ako sa zapojiť do konzultácie
Účastníkom konzultácie môže byť akákoľvek súkromná osoba alebo organizácia, ktorá má skúsenosti s grantami EHP a Nórska a plnením ich cieľov. Účastníci môžu byť príslušníkmi prijímateľských, donorských alebo tretích krajín.

Konzultačný proces je jednoduchý a otvorený pre všetky zainteresované strany do 18. októbra 2024.

Ako sa zúčastniť konzultácie:
– Navštívte konzultačnú stránku: Získajte prístup k návrhu Blue book a skontrolujte programové oblasti a fondy,
– Poskytnite svoju spätnú väzbu: Odpovedzte na otázky týkajúce sa vašej organizácie a predložte svoje pripomienky k programovým oblastiam a fondom. Budete mať možnosť poskytnúť aj všeobecné pripomienky.
– Šírte informácie: Zdieľajte odkaz s ďalšími zainteresovanými stranami, ktoré by mohli mať cenné postrehy.

Dôležité informácie
Do úvahy sa budú brať len pripomienky v anglickom jazyku.
Zoznam zúčastnených organizácií a zhrnutie výsledkov pripomienkovania budú verejne dostupné.

Vaša spätná väzba môže priamo ovplyvniť konečnú verziu Blue book a pomôcť zabezpečiť, aby granty EHP a Nórska poskytovali účinné a efektívne grantové programy.

V prípade otázok a pripomienok týkajúcich sa konzultácie sa obráťte na bluebookconsultation@efta.int.

Menu